Ingeniørforeningen IDA har netop kåret projekt om seksuelle krænkelser mod kvinder til søs som årets bedste projekt om arbejdsmiljø. Lisbeth Anna Skræ, der er adjunkt på SIMAC, er den ene forfatter bag projektet, der var i skarp konkurrence med fem andre projekter – fire specialer og et bachelorprojekt. Projektet har allerede medført en øget indsats mod seksuelle krænkelser mod kvindelige ansatte i industrien.

Projektet omhandler en kortlægning af omfanget af seksuelle krænkelser mod kvinder i den danske handelsflåde og hvilke typer chikane, der opleves. 78 % svarer, at de på et tidspunkt i deres karriere har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Derudover undersøges, hvordan denne chikane håndteres af kvinderne samt hvilke erfaringer fra sammenlignelige erhverv, der kan bruges til at kvalificere en indsats på området. Livet som sømand har traditionelt kun været for mænd i mange tusind år. Kvinderne har ikke haft den mindste del i erhvervet, som man ellers kender fra landbrug og andre brancher, hvor kvinderne traditionelt har hjulpet til. Den dag i dag bliver det i andre dele af verden stadig betragtet som et erhverv forbeholdt for mænd. De første kvinder, der blev ansat i den danske handelsflåde, var primært stewardesser, kokke og telegrafister, og siden 1950’erne har der været kvinder i den danske handelsflåde i stillinger som officerer på dæk og i maskinen.

Projektet har nu medført en øget indsats mod sexchikane til søs, og adm. direktør i Danmarks Rederiforening Anne H. Steffensen, Andreas Nordseth, adm. direktør i Søfartsstyrelsen og Ole Phillipsen, formand for Dansk Metals Maritime afdeling og CO-Søfart skriver i en fælles kronik på ShippingWatch, at de ønsker at styrke indsatsen på området. De peger på tre nye initiativer:

For yderligere information om rapporten og dens indhold kontakt Lisbeth Skræ på mail: lis@simac.dk eller tlf: 72215697

Rapporten kan læses i sin fulde længde på SIMACs hjemmeside: http://www.simac.dk/da/news/nyt-spaendende-master-projekt/

Rapporten er udarbejdet i forbindelse med et afgangsprojekt på Masteruddannelsen TML – teknisk miljøledelse, på DTU Lyngby.